Něco málo o čaji :)

28. ledna 2008 v 20:57 | Ann |  Hubnuti /vse o hubnuti/

Čaj jako lék
  • Trávení - všechny druhy čaje
  • Dezinfekční účinky - všechny druhy čaje
  • Prevence rakoviny - zelený čaj
  • Srdeční onemocnění - Oolong, Pu-Erh proti vysoké hladině cholestoru a proti tvorbě krevních sraženin, zelený čaj
  • Hubnutí - Oolong, Pu-Erh
  • Péče o chrup - zelený čaj
  • Dlouhověkost - všechny výše zmíněné druhy se zvláštním důrazem na zelený čaj s vysokým fluoridu (osteoporóza)

Složení čaje

Čaj obsahuje
  • přírodní antioxidanty, které pomáhají v boji proti rakovině a příznivě účinkují jako prevence proti vytváření zhoubného nádoru
  • přírodní polyfenoly, které potalačují enzymy přeměňující škrob na glukózu a tím snižují její hladinu
  • polyfenoly, které potlačují angiotenzní přeměny enzymů jenž způsobují vysoký tlak
  • teraflaviny a terasubiginy napomáhající snížení astmatických a dýchacích obtíží
  • bioflavanoid, zvaný vitamin P, který posiluje cévy
  • zvláštní aminokyselinu, tein, která se nikde jinde nevyskytuje a ta upravuje a snižuje účinky kofeinu obsaženého v čaji a usnadňuje tělu jeho přijímání
Čaj pomáhá
  • snižovat hladinu cholesterolu v krvi
Čaj brání
  • tvorbě zubního plaku
Čaj je
  • přirozeným zdrojem fluoridu, který zabraňuje tvorbě zubního kazu
  • přirozeným zdrojem manganu, který příznivě působí na proteiny a energetický metabolismus

Jednotlivé složky zeleného čaje a jeho působení na lidské zdraví

Katechin
  • snižuje riziko rakoviny
  • potlačuje již vzniklé nádorové choroby a zmírňuje jejich mutace
  • zmírňuje oxidaci vyvolanou aktivním kyslíkem
  • brání zvyšování hladiny cukrů v krvi
  • ničí a likviduje bakterie
  • příznivě působí proti tvorbě bakterií vyvolájící zubní kaz
  • odstraňuje nepříjemný zápach z úst
Kofein
  • stimuluje centrální nervový system a krevní oběh
  • působí jako diuretikum a stimuluje činnost ledvin
  • má významný podíl na hospodaření s vodou
  • pomáhá odstraňovat otoky a stroncium 90 z těla, které vstřebáváme z potravního řetězce a po jaderných testech
  • kofein z čaje se vstřebává mnohem pomaleji než z kávy, proto je jeho účinek dlouhodobější a nemá vedlejší negativní vliv
  • odstrňuje únavu a ospalost
  • odvodňuje organismus
Vitamin C
  • snižuje a potlačuje stres
  • chrání před nachlazením
Vitamin B komplex
  • podporuje látkovou výměnu cukrů
Aminobutyl kyseliny
  • snižují krevní tlak
Flavanoidy
  • posilují cévní stěny
  • odstrňují nepříjemný zápach z úst
Polysacharady
  • snižují hladinu cukrů v krvi
Fluoridy
  • brání vzniku zubního plaku a kazu
Teiny
  • propůjčují zelenému čaji jeho příjemnou chuť
Silice
  • vytvářejí aroma nápoje
  • napomáhají emulgaci a zažívání tuků, čímž podporují jejich přeměnu a následně snižují nadváhu a zlepšují pružnost cév
  • zelený čaj obsahuje větší množství silic než čaj černý
  • nejvyšší obsah silic má ovšem zelený čaj ovoněný jasmínem
Polyfenoly
  • působí proti nádorům
  • obsahují antimutageny
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 www.doplnky-fitness.cz www.doplnky-fitness.cz | Web | 2. února 2009 v 20:45 | Reagovat

Ahoj. Za prvé bych se chtěl omluvit za reklamu, ale fakt mi to nedalo a musím se pochlubit. Kukněte sem: www.doplnky-fitness.cz. Jestli chcete zhubnout, vypadat krásně, udělat ze sebe svalovce tak to určitě navštivte. Sám jsem tam už parkrát nakoupil a nemůžu si to vynachválit. Klikejte na web a jste tam tak pááá lidi:-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama