Červenec 2008

Zdravím :)

31. července 2008 v 12:56 | Ann
Musím jen zareagovat na komentář, který jsem dostala od NicOOlka ***:
"ahoj ... na tvuj blog chodim pravidelne nekdy i nekolikrat denne ... a musim rice ze se opravdu zhorsuje...
asi si myslis ze kdyz sem das 100 clanku ktery jsi nekdy zkopirovala ze to bude stacit..
kde jsou tvoje denni jidelnicky??? tvoje clanky?? tvoje fotky ??
sory ale spadla si hodne hluboku :-(
je mi to fakt lito neber to jako neco co by te melo urazit ale je to muj nazor a myslim ze nejsem jednina kdo si to mysli :-(
p.s. chapu ze asi nemac tolik casu ... ale treba ja ocenim tvuj clanek jednou za tyden kdyz bude psany tebou nez 10 clanku denne zkopcenych z netu ...
mej se krasne a doufam ze se polepsis"
Odpovidam verejne aby si odpoved mohli precist i ti, co si mysli neco podobneho:
Dekuji za komentar a uplne s nim souhlasim, ale bohuzel opravdu nevim, co bych sem mela za sebe psat, protoze ja uz se docela dlouho hubnout nesnazim. Co se snazim je jist zdrave a hodne sportovat, ale v podstate nemam sebemensi duvod vest si hubnouci blog. Moje jidelnicky moc redukcni nejsou, protoze se hodne venuju pohybu a posilovani, proto by asi nebyly tim nejlepsim prikladem pro ty co se snazi zhubnout..
Byly casy kdy sem to s hubnutim dost prehanela a myslim ze lidi co sem chodi od zacatku to dobre vedi. jediny na co sem dokazala myslet bylo jidlo, nebo spis, jak a co nejist. Proto sem pridavala tolik "motivujicich clanku". Psala sem sem v podstate to, co bylo zrovna v moji hlave, potrebovala sem to dostat ven. Jenze to uz davno nejsem ja, nastesti! Usla sem od ty doby dost dlouhou cestu a citim se ted stastnejsi, nez kdykoliv predtim. Obdobi hubnuti mi hodne vzalo, skoro vsechno. Nesla sem na to dobre, nejist neni dobry. Zivot kdy se bojite kousnout do bananu, protoze se bojite kalorii.. to opravdu neni zivot. Jenze to ja sem si vubec neuvedomovala a bylo mi to jedno protoze hlavni bylo hubnuti. Az ted si uvedomuju, jak spatne psychicky sem na tom byla. Tim chci rict- uz tady neuvidite zadne thinspo, motivaci a podobne, protoze me osobne to uz nezajima. Jidelnicky sem vysvetlovala, a clanky, ty sem opravdu uz jen kopiruju z netu, to nepopiram. Davam sem ty, co mi prijdou osobne nejak zajimavy, nebo ty, co se tykaji hubnuti, i kdyz si to muzete precist sami na danym srveru..
Blog bych mohla klidne zrusit, jak sem taky udelat chtela, ale prijde mi to lito to mazat, kdyz je tu tolik dobrych clanku..takze mi nezbyva nic jineho nez rict, nez ze se omlouvam ale opravdu tenhle blog, pokud ho budu dal vest tak jen v takovy podobe, jaky je, protoze to je maximum, co pro vas muzu udelat. Jsou miliony ostatnich pro ana a nebo jen hubnoucich blogu ktery vas urcite budou motivovat v hubnouti a ja verim, ze to zvladnete, jen si dejte pozor na to, aby se hubnuti nestalo to jedinym a poslednim ve vasem zivote, protoze to za to opravdu nestoji.
Krasny prazdniny vsem! Ann

DESATERO ZDRAVÉHO GRILOVÁNÍ

29. července 2008 v 11:59 | Ann |  Hubnuti /recepty/
Jak grilovat zdravě nám prozradil šéfkuchař pražské restaurace Enzo Cafe.
  1. Maso vždy krájet přes vlákno - zůstane křehké
  2. Maso před grilováním naložit do kořenící marinády - vůně a chutě se v mase rozleží
  3. Marinádu nikdy nesolit, maso zůstane křehké a solí se až v závěru grilování
  4. Grilovací rošt potřít za studena olejem, zamezí se přilepení masa k mřížce
  5. Zeleninu i ovoce je také možno marinovat, obohatí se přirozená chuť
  6. Grilování v alobalu - ideální při grilování s nádivkou
  7. Ryby před úpravou propláchnout citronovou vodou a osušit, zbaví se silné rybí příchutě a slizu
  8. Do marinády je možné přidat čerstvé byliny, rozjasní chuť masa
  9. Máslo nikdy nepoužívat při grilování, připaluje se
  10. Máslo nebo bylinkové máslo nechat v závěru roztéct na mase
Na chatě či chalupě má grilování nezapomenutelnou atmosféru, opustíme své zařízené kuchyně a spolu s přáteli a rodinou se společně podílíme na vzniku kulinářského zážitku na zahradě či terase. Cestujeme-li, sjíždíme-li řeku na lodi, putujeme na kole, má grilování příchuť dobrodružství a kočování od města k městu.

Kuřecí špízky s marinovaným ananasem

Kuřecí maso nakrájíme na kostky a potřeme marinádou z oleje a směsi koření COOP Kuře, napícháme na špíz a grilujeme na rozpáleném grilu. Ananas očistíme a nakrájíme na půlkolečka silná1cm.Do 2dcl medu přidáme šťávu ze tří limetek, promícháme a ananas položíme do připravené marinády. Necháme 1hod.marinovat, poté ananas grilujeme mírnějším grilu asi 4 minuty. Podáváme s bílým pečivem, plátky bílého chleba můžeme pro zvýšení chuti krátce orestovat na grilu.

Vepřová panenka s grilovanou zeleninou.

Panenku na hodinu vložíme do marinády ze směsi koření Gril rozmíchané ve slunečnicovém oleji. Maso grilujeme na rozpáleném grilu asi 15 minut do měkka, poté maso potřeme čerstvým rozmarýnem promnutým v hrubé soli. Lilek a cuketu nakrájíme na plátky 1,5cm široké, papriku očistíme a nakrájíme na čtvrtky, lehce posolíme, pokapeme olejem a grilujeme na mírnějším grilu. Zeleninu během grilování před obracením rosíme nebo potíráme vodou s několika kapkami citrónové šťávy. Můžeme ochutit např. i česnekem.

Voňavý pstruh s ovocnou náplní a bramborovými lupínky

Rybu opláchnutou ve vodě s citronovou šťávou osušíme, osolíme a zprudka opečeme na grilu. Položíme na alobal, posypeme čerstvou bazalkou a mátou a směsí koření Ryby, na plátky nakrájeným sezónním ovocem a tenkými lupínky brambor. Alobal zabalíme a rybu i s náplní grilujeme 15-20 minut. Šťávu z alobalu opatrně slijeme a přelijeme s ní náplň při servírování.
autor: Redakce

10 věcí, které byste neměli vzít do pusy

29. července 2008 v 11:52 | Ann |  Hubnuti /rady a tipy/
Jídlo nás drží při životě, ale také nás může připravit o zdraví. Podívejte se na seznam nebezpečných jídel!
Desítka nevhodných položek, kterou sestavili odborníci na výživu, vznikla na základě dosavadních poznatků vědců a lékařů o tom, co škodí lidskému zdraví.
Vyhnout byste se proto měli těmto látkám včetně potravin, které je obsahují. Na dobrou cestu ve výživě se dostanete už tehdy, když se budete snažit aspoň co nejvíc omezit jejich konzumaci.
  1. Bílý cukr - způsobuje poškození slinivky, mozku i dalších orgánů
  2. Bílá mouka - neobsahuje vitamín E ani žádné jiné základní živiny
  3. Jídla z fastfoodu - obsahuje aditiva, která mohou být škodlivá, případně dokonce hormony
  4. Podřadné mléko a mléčné výrobky - nabílo obarvená voda, případně želatinové "takyjogurty" nemají žádnou nutriční hodnotu
  5. Sůl - příliš povzbuzuje chuť, zároveň poškozuje orgány
  6. Káva - velké dávky kofeinu bývají spojovány se šesti různými druhy nádorových onemocnění. Kromě toho přispívají k odvápnění páteře
  7. Umělá sladidla - prokázáno u nich bylo celkem 72 vedlejších účinků
  8. Slazené limonády všeho druhu - způsobují osteoporózu a tloustne se z nich
  9. Škodlivé tuky - tuky s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a cholesterolu významně (hydrogenovaný tuk, trans- formy tuků) ničí cévy a zvyšují riziko srdečně-cévních onemocnění
  10. Drogy a různé léky na "uvolnění" či "povzbuzení" - mají škodlivé vedlejší účinky
autor: Redakce
zdroj: BBC

Deset zázračných potravin pro vaše tělo

29. července 2008 v 11:46 | Ann |  Hubnuti /co jist/
Avokádové máslo pomáhá snižovat cholesterol.
Avokádové máslo pomáhá snižovat cholesterol.
Zapomeňte na léky a umělé vitaminy. Podívejte se raději na seznam potravin, které vašemu tělu prokážou nedocenitelnou službu a na žebříčku užitečnosti jim patří horní příčky.
1. Avokádo
Toto ovoce hruškovitého tvaru má asi jen 160 kalorií a obsahuje tolik vlákniny jako jeden plátek celozrnného chleba. Poskytuje vitamin C a B6, draslík, antioxidanty a jednu třetinu doporučené dávky kyseliny listové. Avokádo je výborné na kožní problémy, stres a srdeční choroby. Staří Aztékové ho dokonce používali jako afrodiziakum.
Je pravda, že avokádo bývá občas zatracováno pro vysoký obsah tuku a v Americe si proto vysloužilo přezdívku "máslová hruška." Jenže obsahuje převážně mono-nenasycené tuky, které jsou dobré pro zdraví, protože snižují hladinu cholesterolu.
Vědci zjistili, že avokádo je bohaté na beta sitosterol - přírodní látku, snižující krevní cholesterol. Melanie Polk, dietní sestra a ředitelka vzdělání o výživě z Amerického institutu pro výzkum rakoviny z Washingtonu, doporučuje: "Místo másla nebo sýra si na chléb namažte rozmačkané avokádo, nebo použijte plátek avokáda jako náhradu majonézy v sendviči. Nejenže tak sníte mnohem méně kalorií, ale také se vyhnete nasyceným tukům a zvýšíte příjem mono-nenasycených tuků, které jsou dobré pro vaše zdraví."
2. Celer
Celer je známou kuchyňskou zeleninou, ale už méně známé jsou jeho léčivé účinky. Nové studie ukazují, že celer dokáže bojovat proti duševním onemocněním. Sloučeniny lutolin a diosmin, které se přirozeně objevují právě v celeru, by mohly být účinné proti duševním chorobám jako je Alzheimerova choroba. Doktor Terrence Town z Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles říká: "Tyto sloučeniny mají jen málo vedlejších účinků. Dosud se výzkum konal pouze na myších, ale teprve po výzkumech s lidmi budou publikovány konečné výsledky."
Na to reagovala doktorka Susanne Sorensen z Alzheimer's Society: "Víme, že zdravá a vyvážená strava může snížit riziko demence." Celer také obsahuje komplex vitaminů skupiny B, zlepšuje trávení a pro své močopudné účinky se využívá u nemocí, jako jsou dna a revmatismus.
3. Arašídy
Burské oříšky neboli arašídy známe všichni. Název burské oříšky však není přesný, neboť se jedná o semena podzemnice olejné, což je luskovina. Konzumace arašídů pomáhá proti cukrovce a srdečním onemocněním.
V Journal of the American Medical Association vyšla v roce 2003 studie vědců z Harvardu. Ti zjistili, že u žen, které jedly arašídové máslo nebo jinou formu arašídů nejméně pětkrát týdně, se snížilo riziko cukrovky o jedenadvacet procent. Arašídy obsahují vysoký podíl rozpustné vlákniny, která dokáže snížit spotřebu inzulinu v organismu a účinně pomáhá diabetikům zpomalovat vstřebávání krevního cukru.

"Dobré tuky v arašídových výrobcích zlepšují rovnováhu inzulinu a chrání proti srdečním onemocněním," říká lékař Rui Jiang. "Dalším pozitivem arašídů je obsah vlákniny." Nerozpustná vláknina obsažená v arašídech je důležitá jako prevence zácpy a hemoroidů a zároveň zpomaluje vstřebávání cholesterolu ze střeva, takže snižuje jeho hladinu v organismu. Doporučuje se jedna lžíce arašídového másla denně, což je asi hrst buráků.
Burské oříšky také obsahují významné množství resveratrolu, což je látka známá svými antioxidačními a antibakteriálními účinky. Působí příznivě na nervovou soustavu a dokonce chrání před zubním kazem. Solené arašídy, jak je známe u nás, však na naše zdraví působí vyloženě negativně.
4. Chilli papričky
Pálivé papričky jsou oblíbenou součástí jídelníčku, ale také působí velmi příznivě na lidské zdraví. Obsahují totiž kapsaicin, který kromě toho, že může za jejich pálivost, má spoustu léčebných účinků. Zásadním plusem je jeho schopnost chránit proti rozvoji nádorových onemocnění. Studie publikovaná v Cancer Research zjistila, že kapsaicin má unikátní schopnost ničit rakovinové buňky.
"Kapsaicin zabraňuje růstu rakovinových buněk prostaty v Petriho miskách a myších," řekl vedoucí výzkumu dr. H. Phillip Koeffler, ředitel hematologie a onkologie v Cedars-Sinai Medical Center a profesor medicíny z Kalifornské univerzity v Los Angeles. Dále vědci uvedli, že kapsaicinové tablety by jednou mohly být používány jako prevence proti návratu rakoviny prostaty.
Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který způsobuje pocit pálení tím, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. Je také považován za účinný prostředek při hubnutí. Potlačuje chuť k jídlu a zároveň zrychluje metabolismus. Rovněž ulehčuje zácpu stimulováním sekrece sliznice.
Jedna lžička pálivého koření má pouhé čtyři kalorie a zajistí jednu třetinu doporučené denní dávky vitaminu C a deset procent vitaminu A. Obecně platí, čím pálivější paprička, tím více kapsaicinu. Dále je prokázáno, že kapsaicin uvolňuje endorfiny, podporuje krevní oběh, pomáhá při léčení trombózy a křečových žil a při diabetu snižuje hladinu krevního cukru.
Chilli má špatnou reputaci kvůli žaludečním vředům, ale ve skutečnosti je tomu naopak. Nejenže konzumace chilli nezapříčiňuje vznik žaludečních vředů, ale dokonce snižuje riziko vzniku tohoto onemocnění.
5. Meloun
Na rakovinu prostaty se doporučují rajčata, ale červený meloun je ještě lepší. Meloun obsahuje o čtyřicet procent více aktivní protirakovinové sloučeniny lykopenu než rajčata, uvádí doktor David Kiefer z University of Arizona's Program in Integrative Medicine.
Lykopen je nejen rozhodující při celkovém zdraví prostaty, další studie dokazují, že může pomáhat proti mrtvici, ale i nemocem spojeným s věkem, jako je alzheimer, parkinson a artritida. Meloun může také zvýšit mužské libido podobně jako viagra. Vědci pod vedením doktora Patela objevili, že toto ovoce obsahuje látku zvanou citrulline, která působí na krevní cévy podobným způsobem jako viagra.
6. Celozrnné obilniny
Kdo pravidelně snídá, je téměř o polovinu méně ohrožen srdečními chorobami, cukrovkou a obezitou. K takovým závěrům došel výzkum, jehož výsledky byly prezentovány na schůzi American Heart Association. Výsledkům předcházela desetiletá studie zkoumající důležitost snídaně obsahující celozrnné obilniny.
"Taková snídaně vás zasytí, a přes den tak budete jíst méně, stabilizuje krevní cukr a obsahuje více vlákniny než většina ostatního jídla," říká autorka studie, odbornice na výživu a doktorka filosofie Linda Van Horn. Rozpustná vláknina v celozrnných obilninách se ve střevech formuje do materiálu podobného gelu, který zabraňuje cholesterolu a nasyceným tukům dostat se do krevního oběhu. Nerozpustná vláknina, jako je například celulóza, podporuje střevní funkci, váže toxiny a rakovinotvorné látky a napomáhá jejich vylučování z těla.
Celozrnné výrobky navíc obsahují vitamin C a B6, železo, kyselinu listovou a různé fytochemikálie, které chrání proti srdečním onemocněním a určitým druhům rakoviny.
7. Borůvky
Sladké bobule obsahují významné množství antioxidantů, vitaminu C, manganu a vlákniny a také zlepšují imunitu. To tvrdí vědci z USDA Human Nutrition Research Center on Aging na Tuftské univerzitě. Ti testovali téměř čtyřicet různých druhů ovoce a zeleniny a zjistili, že právě borůvky v sobě skrývají velkou antioxidační sílu.
"Ve skutečnosti půl šálku borůvek obsahuje dvakrát více antioxidantů, než většina lidí sní za celý den," říká vedoucí výzkumu doktor Ronald Prior. V tom samém množství se navíc skrývá pouhých čtyřicet kalorií, prakticky žádný tuk, spousta vitaminu C a téměř dva gramy vlákniny. Borůvky jsou tedy velmi zdravou pochoutkou.
8. Jablka
Není překvapením, že na tomto seznamu jsou i jablka, ta totiž představují opravdový výživový poklad. Jablko má asi jen osmdesát kalorií, téměř žádný tuk a tři gramy vlákniny - včetně typu vlákniny zvané pektin, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a krevního cukru. Navíc obsahuje velké množství boronu, minerální látky, která zvyšuje bdělost a ostražitost a která pomáhá udržovat vápník, jehož nedostatek vede k osteoporóze.
Nepříliš známým faktem je, že jablka jsou velmi dobrá pro vaše plíce, zvláště pokud kouříte. Ve studii prezentované na American Thoracic Society britští vědci zjistili, že jablka jsou účinná při snížení rizika vývoje vážných onemocnění, včetně rakoviny plic. V další studii holandští vědci zjistili, že kuřáci, co jedí jedno jablko denně, mají poloviční šanci na vývoj chronické obstrukční plicní nemoci.
9. Vejce
Čtete správně, vejce, která jsou tak zatracována kvůli cholesterolu, se řadí mezi zdravé potraviny. Konzumací vajec můžete zabránit srdečním a očním onemocněním.
"Vejce mají špatnou reputaci, ale ve skutečnosti jsou jednou z nejkomplexnějších potravin vůbec," říká výživová specialistka z Georgie State University Christine Rosenbloom. "Obsahují jen málo nasycených tuků a spoustu důležitých živin. A žloutek patří mezi nejlepší zdroje luteinu - antioxidantu, který může chránit před makulární degenerací spojenou s věkem."
A jak je to tedy s tím obávaným obsahem cholesterolu? Žloutek skutečně obsahuje asi 213 miligramů cholesterolu, což jsou dvě třetiny doporučené denní dávky, ale nové výzkumy ukazují, že obsahuje také fosfatidylcholin, který při výzkumech na laboratorních zvířatech snížil vstřebávání cholesterolu obsaženého ve vejcích do krevního oběhu. Rozsáhlá studie na 38 000 mužích zveřejněná v The Journal of the American Medical Association informovala, že konzumace jednoho vejce denně při vzniku srdečních onemocnění nehraje žádnou roli.
10. Kurkuma
Toto koření žluté barvy, někdy také přezdívané japonský šafrán, prokáže vašemu zdraví opravdu výbornou službu. Má vynikají protizánětlivé účinky, funguje jako prokazatelný antioxidant a zmírňuje artritidu. Navíc pomáhá při svalové a pooperační bolesti a otokcích, a to bez vedlejších účinků ostatních léků proti bolesti.
Kurkuma však také může bojovat proti rakovině. Léčivá síla pochází z její aktivní složky - curcuminu. Ve studii publikované v lékařském časopise Blood vědci zveřejnili, že přidáním curcuminu do rakovinových buněk jich byla většina potlačena a ostatní se přestaly rozšiřovat. Další výzkumy odhalily, že konzumace curcuminu může ochránit kůži během léčení rakoviny ozařováním.
American Journal of Epidemiology zase zveřejnil, že kurkuma významně podporuje mozkové kognitivní funkce (vnímání, paměť, představivost, myšlení), zejména u starších lidí. Jedná se tedy o přírodní a velmi účinný mozkový doping.

Tajné tipy proti celulitidě i přebytečným kilům

29. července 2008 v 11:44 | Ann |  Hubnuti /rady a tipy/
Detoxikační kúra vám pomůže zatočit s únavou i celulitidou.
Detoxikační kúra vám pomůže zatočit s únavou i celulitidou.
Pokud si lámete hlavu nad tím, proč stále nemůžete zhubnout, je načase zvážit roli toxinů. Ty mohou být příčinou bolestí hlavy, celkové únavy, špatné nálady, ale dokonce i překážkou na cestě k vysněné váze. Jestliže je dostanete pod kontrolu, můžete opět najít životní energii a zároveň se zbavit i celulitidy.
Toxiny jsou chemické látky, které v našem těle mohou působit negativně, pokud se včas nezneškodní. S určitým množstvím si organismus poradí sám, bohužel se zvyšujícím se znečištěním prostředí se zvyšuje i počet toxinů, které zaplavují naše těla. Špatný vliv má i dnešní uspěchaný styl života a s ním spojená nevhodná životospráva. Pokud organismus nedostává dostatečný přísun kvalitních živin, může se jeho schopnost detoxikace výrazně zhoršit.
Pozor na umělá sladidla
Toxiny si naše tělo může vytvářet samovolně v momentě, kdy se potýkáme s některými onemocněními a nebo stresem. Negativní vliv nastupuje teprve v momentě, kdy jejich množství přesáhne únosnou míru a náš organismus není schopen se s nimi vypořádat.
Své tělo můžete přehltit toxiny hned několika způsoby. V první řadě se negativně projevuje špatné životní prostředí. Pokud žijete ve městě plném aut, bydlíte v domě permanentně čištěném chemikáliemi a navíc navštěvujete kuřácké restaurace, jste ideálním kandidátem na detoxikaci.
Situace je ještě horší pro lidi, kteří holdují používání kosmetických přípravků, a pro ty, kteří užívají nadmíru medikamentů. Důraz by měl být kladen i na stravu. Měli byste se vyvarovat chemicky ošetřeného ovoce, umělých sladidel a uzenin. Problematickým koníčkem je i časté plavání v bazénu s chlorovanou vodou.
Víkendová detoxikace
V ideálním případě byste měli omezit výše zmíněná rizika. Pro většinu lidí ale není možné se jen tak přestěhovat do vhodnějšího prostředí. Proto je vhodné začít s detoxikačním programem. Těch existuje mnoho druhů. Mezi nejoblíbenější patří třicetidenní, devítidenní anebo víkendová detoxikační kúra. Nejlepším přítelem účastníků posledně jmenovaného programu se stane odšťavňovač. Základem této kúry je totiž konzumace džusů z čerstvé zeleniny.
Sobotní ráno víkendové kúry se zahajuje jednou či dvěma sklenicemi vody, poté přichází na řadu relaxační cvičení (např. jóga). Snídani tvoří první sklenka čerstvé zeleninové šťávy. Dopoledne vypijte další sklenku vody a relaxujte. K obědu na vás čeká opět sklenice zeleninové šťávy, potom se vydejte na procházku. Odpoledne se připravte na pití další vody a odpočinek. Večeře bude tvořena rozličnými druhy zeleniny, kterou můžete i lehce podusit, před spaním si opět můžete dát sklenku vody. "V neděli dodržujte stejný režim jako v sobotu, ale navíc snězte odpoledne jeden či dva kousky ovoce. K večeři můžete ještě navíc porci hnědé rýže, prosa nebo jáhel," radí Ch. Scott-Moncrieffová ve své knize Očistné kúry pro zdraví. V pondělí byste se neměli skokově vrátit k běžnému jídelníčku, zvolte raději lehčí jídla.
Pokud ale nemáte ani volné víkendy, které byste po dobu dvou měsíců vyhradili víkendové detoxikační kúře, můžete zkusit úpravu svého pitného režimu. "Vypijte denně nejméně šest až osm sklenic vody, ještě více během teplého počasí, nebo když cvičíte nebo se z jakéhokoliv jiného důvodu potíte. Alkohol a nápoje obsahující kofein, tedy čaj, kávu a kokakolu, nelze započíst do tohoto množství, protože zvyšují vylučování vody z těla, které je pak dehydrované. Můžete si však vodu ochutit plátky nechemicky ošetřeného citronu nebo limety nebo jejich šťávou," říká Ch. Scott-Moncrieffová.
Zhubněte a zbavte se celulitidy
Pokud se vám nedaří zhubnout a nevíte si rady, kde děláte chybu, pak na vině mohou být i v tomto případě toxiny. Pokud často trpíte zácpou, ve vašem těle se hromadí toxické látky, které mají neblahý vliv na organismus. Tento problém můžete vyřešit díky konzumaci vlákniny, ovesných vloček a nebo lněných semínek. Pomoci by měla i výše zmíněná úprava pitného režimu.
"Jakmile biochemie těla znovu získá rovnováhu, vymizí vaše záchvaty nízké hladiny cukru v krvi, při kterých jste se třásli, měli hlad a byli podráždění. Váš imunitní systém bude posílen natolik, že budete schopni odolávat infekcím, a dokonce snížíte riziko vzniku rakoviny. Kontrola tělesné hmotnosti bude snazší, ať už máte nadváhu nebo podváhu. Mnoho žen zjistí, že jejich celulitida mizí," říká ve své publikaci Ch. Scott-Moncrieffová.

Tlustí lidé ještě více tloustnou!

29. července 2008 v 11:42 | Ann |  Hubnuti /zajimavosti/
U obézních lidí váha stále více roste.
U obézních lidí váha stále více roste.
Lékaři zvedají varovně prst ve spojení s celosvětovým problémem zvaným nadváha a obezita. Zjistili totiž, že u lidí s nadváhou a obezitou dramaticky rok od roku roste váha.
"Zatímco hubení lidé se posledních deset let v průměru drží stále na stejné váze, u obézních váha stále roste," upozorňuje profesorka Jane Wardleová zabývající se vztahem mezi nadváhou a rakovinou.
Varování by přitom měli zaznamenat především lidé do pětačtyřiceti let, kteří za posledních deset let přibírají nejvíce. U mnohých tak platí, že pokud měli před deseti lety nadváhu například dvacet kilogramů, dnes jde o pětadvacet i třicet kilo.
Odhaduje se, že ve vyspělých zemích je okolo pětiny až čtvrtiny lidí s nadváhou. "Všem těm hrozí zvýšené riziko rozvoje některého druhu rakoviny. Například ve Velké Británii už obezitu můžeme nazvat epidemií," dodává doktorka Lesley Walkerová.

Družní a společenští lidé jsou častěji obézní

29. července 2008 v 11:40 | Ann |  Hubnuti /zajimavosti/
Vstřícní a přátelští lidé měli mnohem častěji hodnotu BMI vyšší než 25.
Vstřícní a přátelští lidé měli mnohem častěji hodnotu BMI vyšší než 25.
Nesobečtí, přátelští a společenští lidé mají větší tendenci trpět nadváhou než nervní, úzkostní a nepříjemní jedinci. Ti bývají naopak častěji štíhlí až podvyživení. Podle japonských odborníků naše osobnost značně ovlivňuje tendenci snadno hubnout či naopak přibývat na váze.
Výzkum provedl doktor Masako Kakizaki, který sledoval třicet tisíc osob ze severovýchodního Japonska ve věku mezi čtyřiceti a čtyřiašedesáti roky. Každý jedinec byl změřen, zvážen, vyšetřen a podstoupil test osobnosti.
Výsledky dokazují, že vstřícní a přátelští lidé měli mnohem častěji hodnotu BMI vyšší než 25, tedy trpěli častěji nadváhou. Poté, co byly ve studii zohledněny další klíčové faktory jako kouření, muži v nejextrovertnější kategorii byli až 1,73krát obéznější než ti nejintrovertnější jedinci. U extrovertních žen se riziko obezity zvýšilo 1,53krát ve srovnání s introvertkami. A lidé mající velmi úzkostnou povahu pak byli dvakrát častěji podvyživení, neboli měli BMI nižší než 18,5.
"Tyto výsledky mohou poskytnout další klíčové informace pro efektivní prevenci nadváhy, obezity a podvýživy," uvedl doktor Masako Kakizaki z Tohoku University pro odborný časopis Journal of Psychosomatic Research.

Nejhorší věci, které můžete udělat pro svou postavu

29. července 2008 v 11:38 | Ann |  Hubnuti /vse o hubnuti/
V kuchyni spořádáte mnohem víc jídla, než vaše tělo skutečně potřebuje.
V kuchyni spořádáte mnohem víc jídla, než vaše tělo skutečně potřebuje.
Nezáleží jen na tom, co jíte. Velký vliv na vaši hmotnost má také prostředí. Zjistěte, kde se nejvíc tloustne.
Myslíte si, že vaše hubnutí záleží jen na tom, co zkonzumujete? Omyl. Vliv na něj mají i místa a situace, ve kterých jíte. Tady je přehled nejhorších věcí, co můžete pro svou dietu udělat.
Jídlo v kuchyni
Kuchyně je výborné místo pro skladování a přípravu jídla. Vyvarujte se však toho, abyste se v kuchyni věnovali jiným činnostem než vaření, uvádí server msn. Pokud se pohybujete před lednicí nebo sporákem, přemýšlíte o jídle, i když vaše tělo potravu právě nevyžaduje. Samotná příprava jídla může rovněž vést k příjmu nadbytečných kalorií. Myslete na to, že ne vždy je nutné jídlo ochutnávat. Navíc lidé také často dojídají zbytky po vaření jen proto, že je jim líto vyhodit je. Typickou situací je matka uklízející stůl po snídani. Zbylé jídlo nechce vyhodit, proto jej raději strčí do pusy.
Kancelářské svačinky
Skutečné kalorické bomby představují ranní koblihy, bagety a další svačinky, které jsou oblíbené v kancelářích. Navíc většinu podobných pochutin najdete i na konferencích a schůzkách, kde jsou k dispozici zdarma. Jen málo lidí dokáže odmítnout a nenabídnout si ani kousek. Pár hrstí arašídů například obsahuje kolem 117 kalorií. Spálení takového množství kalorií vás bude stát třináct minut usilovného cvičení v posilovně.
Odpolední ruch
Jídlo ve spěchu vám možná pomůže ušetřit čas, ale dlouhodobě vám přinese jen potíže. Průzkum, který provedla Univerzita Rhode Island, ukázal, že respondenti, kteří snědli talíř těstovin v rychlosti, přibrali 646 kalorií za devět minut. Naopak ti, kdo jedli těstoviny pomaleji, přibrali 67 kalorií za devětadvacet minut. Navíc dlouhodobé jedení ve spěchu přispívá k srdečním problémům a nevolnostem.
Jídlo u televize nebo počítače
Nezáleží na tom, zda sedíme před televizí nebo počítačem, ale téměř vždy máme v těchto situacích tendenci něco žvýkat. Nejvíce jsou tím postiženy děti. Je jednoznačně dokázáno, že čím více času tráví dítě před obrazovkou, tím více tloustne. Podle statistik je nadváha víc než poloviny obézních dětí ve věku deset až patnáct let důsledkem nadměrného sezení u televize. Zkuste dítěti rozdělit dosavadní čas, který tráví před televizí, na polovinu. Ve druhé půlce se mohou věnovat například jízdě na kole nebo jiné pohybové aktivitě. Pokud trápí problém vás, omezte své dívání se na televizi, místo toho se třeba naložte do horké vany a pusťte si hudbu.
Stravování v restauraci
Kromě toho, že pravidelné stravování v restauraci má neblahý vliv na vaši peněženku, neprospívá ani obvodu vašeho pasu. Výzkumy dokázaly souvislost mezi častým stravováním v restauracích nebo fast foodech a vysokým stupněm obezity, tělesného tuku a vysokého BMI. Odborníci v univerzitě v Memphisu zjistili, že ženy, které jedly v restauracích nebo fast foodech šestkrát až třináctkrát za týden, přijaly denně v průměru o 290 kalorií navíc.
Noční přejídání
Výzkumy University of California prokázaly, že večerní přejídání a noční nájezdy na ledničku mají souvislost s nedostatkem světla. Navíc čím více jsme unaveni, tím více ztrácíme zábrany, jednáme impulzivně a hledáme v podstatě první věc, která by nám pomohla překonat těžký den. Jak tomu zabránit? Rozdělte si večeři na dvě části, jednu si dejte kolem osmnácté hodiny a druhou pozdě v noci. Připravte si také pro případ "ledničkového" útoku misku zeleninového salátu.

Štíhlost bez námahy?

29. července 2008 v 11:35 | Ann |  Hubnuti /vse o hubnuti/
"Chcete se dál futrovat čokoládou a spoléhat na zázračnou moc pilulek na hubnutí?"
Středa 23.7. 2008, 08:00
Prášky na hubnutí nám natrvalo štíhlost nezajistí. To víme. Proč si je tedy kupujeme?
Dát si pilulku, a je to - jak lákavá vyhlídka proti hodinám v tělocvičně, upoceným kilometrům v lesoparku a odpírání si maminčiny svíčkové se šesti a tvarohových dortíků s jahodami z oblíbené kavárny... Jenže kdyby byly všechny ty prášky tak zázračné, proč by na světě stále příbývalo lidí s nadváhou?

Prášky na hubnutí většinou patří mezi potravinové doplňky obsahující vitaminy, minerály a přírodní výtažky. Nebývají levné a ne každý vám může sednout. Některé z nich urychlují spalování energie, další nedovolí určitým částem potravy se vstřebat, jiné zase omezují chuť k jídlu. V žádném případě však na nich nelze stavět hubnutí - berte je spíš jen jako pomocníky na vaší cestě.

Hubněte s vlákninou

29. července 2008 v 11:33 | Ann |  Hubnuti /rady a tipy/
Herečka Catherine Zeta Jones má na štíhlou postavu a dostatek energie jednoduchý recept. Každý den snídá celozrnné pečivo.
Herečka Catherine Zeta Jones má na štíhlou postavu a dostatek energie jednoduchý recept. Každý den snídá celozrnné pečivo. "Ráda jím, mám předky z kontinentální Evropy," usmí­vá se Velšanka. "Nějaké hollywoodské diety pro mě nejsou.

Které ovoce vaší linii rozhodně neuškodí?

29. července 2008 v 11:31 | Ann |  Hubnuti /co jist/
Všechny druhy jsou zdravé - některé vám však navíc pomohou shodit kila.
Všechny druhy jsou zdravé - některé vám však navíc pomohou shodit kila.
Úterý 29.7. 2008, 08:00
Letní horka lákají sáhnout po svěžích plodech. Skvělá volba, pokud víte, které vybrat.
Mnoho druhů ovoce a zeleniny jsou velmi užitečnými spojenci v boji s nadbytečnými kilogramy. Na druhou stranu v nich však číhá i nebezpečí v podobě cukrů a tuků. Skutečnou tukovou bombu představuje například avokádo (dá se srovnávat s máslem), mno­ho cukru je zase třeba v hroznovém víně, pomerančích nebo banánech. S nákupním košíkem tedy následujte náš dietní seznam, a nemůžete se splést!

Nejsilnější spojenci v dietě

  • Ananas (180 kJ/100 g) Obsahuje sice docela dost cukru, ale také enzym bromelain, který výrazně urychluje spalování tuků. Ananasové diety se vyznačují tím, že nejsou 'hladové' a necítíte se při nich vyčerpaně, protože v tomto ovoci je i spousta vitaminů a minerálů.
  • Grapefruit (94 kJ/100 g) Tenhle citrusový plod se chová jako spalovna tuků mimo jiné kvůli obsahu vitaminu C. Navíc nedodá tělu tolik cukrů jako třeba pomeranče a má dužinu nabitou pektiny - rozpustnou vlákninou urychlující látkovou výměnu.
  • Papája (240 kJ/100 g) Oproti jiné­mu ovoci obsahuje mnohem více trávicích enzymů. Podporuje tedy zpracování potravy a její ekonomické využití. Ale pozor. To všechno platí jen o čerstvé papáje - ta sušená je opravdu velmi kalorická.
  • Vodní meloun (67 kJ/100 g) Jeho přínos je ve velkém množství obsažené vody - až 90 %. Dokáže proto zahnat žízeň a částečně i hlad, přitom detoxikuje organismus.
  • Jablka (260 kJ/100 g) Také jablka pročišťují, protože obsahují pektin. Navíc však zasytí na delší dobu. Jablka jezte raději se slupkou - kvůli vitaminu C, který se drží těsně pod jejím povrchem.
  • Kiwi (238 kJ/100 g) Když už vám dieta poleze na nervy, zkuste do ní zařadit kiwi. Velkým obsahem draslíku totiž skvěle zbavuje stresu. Vitaminu C v něm najdete třikrát víc než ve středně velkém pomeranči.
  • Fazole (357 kJ/100 g) Všimli jste si, kolika diet jsou součástí? To není vůbec náhoda. Nejsou tučné, obsahují uhlohydráty s nízkým glykemickým indexem a také proteiny. Zasytí vás na dlouhou dobu, ale neztloustnete po nich.
  • Kapusta (165 kJ/100 g) Věděli jste, že v této zelenině je více vápníku než v mléce? K tomu celá škála dalších minerálů a energie prakticky žádná.
  • Červená řepa (100 kJ/100 g) Patří mezi nejpilnější detoxikátory a čističe krve, jaké můžete zkonzumovat. Se schopností odvádět škodlivé látky z těla funguje i na celulitidu!
  • Česnek (460 kJ/100 g) Když česnek rozmačkáte nebo propasírujete, uvolní se allicin, účinná látka snižující hladinu cholesterolu a zrychlující metabolismus. A to je při hubnutí velká pomoc!
  • Chřest (96 kJ/100 g) Rozhodně vítěz v soutěži o nejlepší zeleninu na hubnutí. Má totiž opravdu jen minimum energie. Prospívá nám rovněž množstvím minerálů.
  • Okurky (54 kJ/100 g) 95 % dužiny tvoří voda, ale je plná vitaminů C, B1 a B2.

(redakce, Jackie)

O víkendu se tloustne nejvíce

3. července 2008 v 20:49 | Ann |  Hubnuti /vse o hubnuti/
Kdo drží dietu, nesmí na žádné svatby, oslavy a podobné hostiny. Protože veškeré snahy udržet příjem kalorií na uzdě tady krachují pod přívalem dobrot a spokojenými výrazy hodujících strávníků. Ale podle odborníků naši linii častěji ruinují soboty.
Právě o víkendech máme tendenci přimhouřit oko nad svými porcemi a dopřáváme si více než v běžném týdnu.
"Mysleli jsme si, že víkendy budou představovat problém pro lidi snažící se hubnout, ale konzistence našich objevů před a během výzkumů byla překvapující. Jedinci držící dietu během týdne hubli, ale o víkendu přestali ztrácet váhu, protože jedli víc," tvrdí docentka Susan B. Racettová z Washington University.
Její tým zkoumá v rámci studie CALERIE (Celkové zhodnocení vlivu dlouhodobého sníženého příjmu energie), zda lidem zdravotně prospěje trvalý snížený příjem kalorií tak, jak to bylo prokázáno u hlodavců. Vědci v několika studiích zjistili, že myším či potkanům snížený příjem energie pomáhá bojovat s řadou nemocí i se stárnutím.
"Ale hlodavci nemají víkendy jako lidé. O víkendu se přitom lidský životní styl dost proměňuje. Lidé mají společenské události, večírky, a pokud mají děti, které hrají sport, mohou být na hřišti, kde jsou stánky s jídlem, celý den," vysvětluje Racettová.
Jednoletý průzkum u skupiny hubnoucích lidí prokázal, že většinu energie z tučné stravy získali dietáři během soboty. Bylo to více než 36 procent celkového příjmu, zatímco v týdnu méně než 35 procent. Většina ze zkoumaných osob přitom vůbec neměla dojem, že o víkendu konzumuje více jídla, ačkoli tomu tak bylo.
"Lidé na dietách často nezhubnou tolik, kolik očekáváme. Tohle by mohlo celý fenomén vysvětlit," tvrdí Racettová, jejíž studie byla publikována v odborném časopise Obesity.

Nejlepší dieta k televizi

3. července 2008 v 20:45 | Ann |  Hubnuti /recepty/
Milujete dlouhé pohodové večery ve dvou pěkně doma na gauči? Nechroupejte při tom tučné slané brambůrky a raději zkuste naše tipy na bezpečné večerní hodování...

Po námořnicku

Předkrm:

Salát z krevet, avokáda a fenyklu

Připravte si: 8 velkých oloupaných krevet, pokrájené avokádo, 1 hlávka fenyklu pokrájená na plátky, 100 g netučného bílého sýra, šťáva z půlky citronu, na jemno pokrájená zelená cibulka, sůl, pepř
Postup: Krevety uvařte a se zeleninou rozložte do salátové mísy. Posypte sýrem smíchaným se šťávou z citronu a dochuťte kořením.
Hlavní chod:

Treska, pesto z mořských řas

Připravte si: mořské řasy (seženete v biopotravinách), na jemno pokrájené kapary, 4-5 nakládaných okurek, šalotka, lžíce olivového oleje, 2 plátky tresky
Postup: Řasy připravte podle návodu k použití, smíchejte s kapary, okurkou, šalotkou a olejem. V páře uvařte tresku, podávejte s pestem z řas.

Zhubněte poslední kilo

3. července 2008 v 20:43 | Ann |  Hubnuti /rady a tipy/
Tělo po určité době hubnutí spaluje méně, protože už mu docházejí zásoby tuku. "Vlastně se bojí zpracovat víc. Vyrovnává se totiž s novou situací a syslí deka na horší časy," popisuje Ria Hrušovská, zakladatelka školy Fit4life.
Nabízí třeba desetidenní hubnoucí kemp Ria-thlon, v němž vás vrátí do kondice jízdou na kole nebo bojovým uměním (více na www.fit4life.cz). Tohle podle ní zabere na poslední kilová závaží:

1. Zužujte se pomalu

Pořád hubnete, jen v menších dávkách než v počátečním cvičebním záchvatu, kdy kila mizela skoro sama. "Čím pomaleji tuky likvidujete, tím lépe. Půl kila týdně možná zní směšně, jenže za rok máte k dobru dvacet šest. Navíc pozvolná změna rovná se trvalý úspěch," upozorňuje trenérka.

2. Víc se zpoťte

V cílové rovince se vám vyplatí zvýšit sportovní nasazení. "Nejde jen o to, spálit kalorie, ale i pohybem posílit svalstvo. Nahradíte tak tkáň, o niž přicházíte během diety," ujišťuje Ria Hrušovská.

3. Upište se posilovně

Co vás přimělo koupit si trenýrky na spinning? Touha nasoukat se do kalhot, nebo obava svléknout se do plavek? "Sepište si své důvody na papír a noste ho všude s sebou. Veďte si deník nebo řekněte o plánu známým. Budou vyzvídat, jak se má trenér boxu, takže cvičení hůř vzdáte," radí Ria Hrušovská.

4. Držte si úspěch

"Možná vám tělo naznačuje, že už jste zdravé hmotnosti dosáhla. Pokuste se ji udržet," vzkazuje trenérka. Žít zdravě jen chvíli přirovnává ke snaze uzdravit slepého tím, že mu nasadíte kontaktní čočky.

(Připravila: Kateřina Horová, Cosmopolitan)

Cesta ke kráse: co musíte sami a co ne

3. července 2008 v 20:39 | Ann |  Hubnuti /pohyb,zdravi/
Za co nejlepším vzhledem můžete jít různými cestami. Při péči o tělo je nejlepší řídit se heslem "Sport - zdraví - krása".
Pro formování postavy, detoxikaci organismu, zpevnění svalstva a celé postavy je ideální spojení aktivního pohybu a pasivního, zdravotně regeneračního přístupu.

Co můžete udělat sami

Kromě plavání nebo potýrání v klasickém fitku se tak můžete vrhnout na všechny druhy aerobních cvičení nebo na pilates. S tímto systémem cvičení najdete zdraví i krásu díky rehabilitaci hlubokých svalových skupin a odstraňování svalových dysbalancí při bolestech bederní a krční páteře.
A kde už se sami nemusíte ničit a jen se spolehnete na druhé a sílu přístrojů jsou lymfatické drenáže k odstraňování celulitidy, a celá škála dalších rehabilitačních a regeneračních metod. Výborné regenerační účinky má například kryosauna s chladovou terapií (-110 až -180 oC ),
Ideální kombinací obou přístupů - aktivního pohybového a pasivního - je systém, který najdete ve VACU studiu.

Sebevražda jídlem: tyhle ji přežily

3. července 2008 v 20:37 | Ann |  Pribehy
Odvrácenou stranou smrtelné anorexie je jiná porucha příjmu potravy - bulimie, která může rovněž skončit smrtí. Čtěte příběhy tří žen.
Tato nemoc, odborným názvem mentální bulimie, se projevuje zejména opakujícími se záchvaty přejídání a úmyslného zvracení, které střídá období hladovění, užívání projímadel a prostředků na odvodnění," vysvětluje psychiatr Petr Kalvach, který má soukromou praxi v Praze.

Příběh Pavlíny (105 kg)

*Narodila jsem se ve sportovní rodině. Kvůli luxaci kyčelního kloubu jsem byla do 5 let ve stroječku. Matka to těžce nesla, protože si své dítě představovala jako éterickou bytost. Nebyla jsem tlustá, ale ne podle jejích představ. Přes dvě operace a zákaz sportu jsem sportovala. Byla jsem štíhlá, ale chtěla jsem být ještě štíhlejší, abych konečně pro své rodiče byla dokonalá. A tak jsem povinné domácí večeře ve druháku na gymplu začala zvracet. Na VŠ jsem měla 53 kg a 172 cm. Vdala jsem se a porodila dvě děti. Pochopitelně jsem zvracela čím dál víc a to dokonce i v těhotenství. Měla 62 kg před porodem. Z porodnice jsem šla s 55kg. Opět jsem sportovala jako blázen. Vše bylo celkem fajn až na stálé únavy. Dělala jsem ale dokonce modelku ve Švýcarsku i se dvěma dětmi. Nakonec jsem ale skončila dvěma sebevraždami. Pak jsem přibrala 15 kg za měsíc a po chvíli i přes hladovku - dalších 15! Tím se pro mne sport kvůli operované kyčli značně omezil! Nyní mi je 43 let. Léčím si štítnou žlázu a deprese. Mám 105 kg i přesto, že jím málo a zdravě, protože ani jinak nemohu. Žaludek mám po letitém zvracení slabý. A když náhodou jídlo neukočíruju - zvracím. Obávám se, že na tom se už nic nezmění. A že už nikdy nezhubnu, protože nic nepomáhá. Zpomalila jsem si hladověním metabolismus. Prosím proto - nezačínejte hladovět a nezačínejte zvracet. Je to konec snů.

Ze špatné nálady se tloustne

3. července 2008 v 20:36 | Ann |  Hubnuti /zajimavosti/
Nervujete se a máte špatnou náladu? Pozor, začnou se vám víc ukládat tuky v těle: Potvrzuje to nový výzkum z USA.
Podle něj má na příjem potravy a ukládání tuku má velký vliv hladina serotoninu v těle. Serotonin funguje v organismu jako chemický posel mezi nervovými buňkami. Ovlivňuje také náladu i chuť k jídlu, ale rovněž určuje, co tělo se zkonzumovanými kaloriemi udělá.

Proč diety nefungují?

Za naši váhu tedy nemohou zdaleka jen jídelní návyky, ale hodně mohou ovlivnit i nervy.
Vědci z Kalifornské univerzity prokázali tuto souvislost u červů, ale podle nich se dají výsledky uplatnit i u člověka.
"V současnosti se studium obezity soustřeďuje na příjem potravy. To je sice důležitý faktor, ale ne jediný, který je důležitý. Pokud mechanismus, který jsme našli, funguje u různých druhů, pak strategie, která se zaměřuje na chování, má svá omezení. Právě to je možná důvodem, proč diety nefungují," upozorňuje doktor Kaveh Ashrafi z Kalifornské university.
U savců i u červů vysoká hladina serotoninu obvykle vede k zmenšování tukových zásob, a nízká hladina zas k jejich nárůstu.